Чашите и правилната им употреба (Първа част)
Основното предназначение на чашата за вино е да разкрие аромата и да насочи напитката към правилните участъци на езика, където са разположени вкусовите рецептори, отговорни да усещаме един или друг вкус.
Чашата играе голямо значение за възприемането и определянето качеството на виното. Неправилно усетен аромат - и финото шампанско се превръща в обикновено пенливо вино, старият висококачествен коняк - в просто добър такъв. Точно по този начин формата на чашата влияе върху вкуса.
Рецепторите, отговорни за усещането на сладкия вкус, са разположени на върха на езика, киселото се усеща със страничните части, различните "нюанси" на горчивото се усещат близо до ларинкса, а соленото се възприема от почти всички части на езика.
Формата на чашата дава възможност основният "поток" на течността да се насочи към тези области от устната кухина, където вкусовите оттенъци ще бъдат усетени с най-голяма сила. Например, широката чаша за вино е удобна за приемане на малки глътки при средно положение на главата, а тесните варианти принуждават човек леко да наклони назад главата си.
Тези две глътки попадат в различни вкусови зони. При неправилен избор на чаша основата на виното се "изкривява", а тънките вкусови оттенъци (т. нар. корона) не се усещат въобще.
Така всяка различна чаша дава възможност потокът от вино да се насочи към определените вкусови рецептори. Освен формата на чашата, влияние оказва и обработката на краищата й - те могат да бъдат отрязани под прав ъгъл или да са заоблени.
Днес съществуват десетки видове чаши за вино - изобилие от форми, размери, предназначени за определен вид вино дори.
В това разнообразие е трудно да се ориентирате кой избор е най-правилен, още повече, че всеки производител се стреми да внесе нотка индивидуалност и нестандартност, което в някои случай води до страшни хибриди, чиято единствена подходяща роля е да си стоят по рафтовете в кухнята.
Ще се опитаме да дадем яснота по въпроса, разглеждайки основните форми на чаши за вино, а те са:
- лале - най-правилната и универсална форма;
- кълбовидна - по-малко разпространен, но достатъчно интересен вариант;
- лира - форма, която не получава признание от болшинството винопроизводители и дегустатори.
Чашите за трапезно вино могат да бъдат направени във всяка една от изброените по-горе форми.
По принцип се налива от напитката до запълването на 3/4 от обема на съда. Вината със силен аромат и тънки плодови "нюанси" изискват да има повече въздух в чашата и от тях се налива още по-малко количество.
Във втората част на статията ще говорим за различните видове чаши според вида вино и за "столчето".
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ТИТАНИЯ ЕДНОКРАТНА ПЯСЪЧНА ПИЛА 1042
НУК ЧАША СЪС СЛАМКА ACTION CUP MICKEY 12+ месеца 230 мл
КАНПОЛ ПРЕХОДНА ЧАША СЪС СИЛИКОНОВА СЛАМКА РЕЙСИНГ 12 м + 350 мл
БИСПОЛ СВЕЩ В ЧАША С АРОМАТ НА ШОКОЛАД И ЧЕРЕША sn71-104
ДИСНИ ТРАВЪЛ КОМПЛЕКТ КУТИЯ ЗА СЪХРАНЕНИЕ 5 л, ЧАША ЗА ПЪТУВАНЕ 350 мл, БУТИЛКА ЗА ПЪТУВАНЕ 630 мл, СТЪКЛЕНА ЧАША 300 мл, СИНИ 5120140241
ЛОВИ ЧАША СЪС СЛАМКА LOVELY BOY 14+ месеца 350 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Правилата в живота – необходими ли са
- Кухненски мерки
- Нежни чаши с 3D декорация за любителите на кафе
- Как да освободим заседналите чаши, без да ги счупим?
- История на прополиса в медицинската наука
- Прилагайте по 10 практични начина кислородната вода в кухнята, банята и другите стаи
- Чашите и правилната им употреба (Втора част)
- Как да разделим заседнали чаши?
- 5 неписани правила при кикбокс и муай тай тренировките, които трябва да спазвате
- Използвайте 6 практични приложения на дървесната пепел за дома и градината
Коментари към Чашите и правилната им употреба (Първа част)