Турски кадаиф с шамфъстък
Необходими продукти:
- 100 грама масло
- 250 грама кадаиф
- 200 грама суров шамфъстък /или смес от шамфъстък и орех/
- 200 грама пудра захар
- 200 милилитра вода
- 1 1/2 супена лъжица прясно мляко
Начин на приготвяне:
- В малка тенджерка разтопете маслото, добавете млякото и разбъркайте. Отстранете от котлона и оставете настрана, за да изстива.
- Разпределете кадаифа върху равна повърхност, като внимавате да няма слепени части и го нарежете на парчета с големина около 2,5 сантиметра.
- Поставете нарязания кадаиф в дълбока купа и добавете разтопеното масло и мляко.
- Разбъркайте добре с ръце, без да го мачкате.
- Разделете намасления кадаиф на две равни части и разстелете първата в предварително намазнена квадратна тава с ширина около 20 сантиметра. Основата трябва да е с дебелина около 2 сантиметра.
- Притиснете с ръце и се уверете, че дъното е напълно покрито.
- Смелете ядките на ситно и разпределете равномерно 150 грама от тях върху първата кора от кадаифа.
- Покрийте ги с втория слой кадаиф и отново притиснете добре надолу и към краищата на тавата.
- Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна до златисто кафяв цвят. Внимавайте да не прегорите ядките, тъй като ще придобият горчив вкус. Ако е необходимо покрийте кадаифа с алуминиево фолио.
- През това време пригответе сиропа, като смесите захарта и водата в тенджера. След като заври, изчакайте да се сгъсти, докато обемът му не намалее с близо 1/4. Ще разберете, че е готов, когато започне да оставя по-гъсти следи по лъжицата.
- Прехвърлете го в купа с подходяща големина, за да изстине.
- Извадете кадаифа от фурната и го полейте с охладения захарен сироп.
- Изчакайте около 10-15 минути, преди да поръсите с останалото количество ядки.
- Нарежете на малки квадратчета и сервирайте.
Порции: 6-8
Време за приготвяне: 20 минути
Време за готвене: 1 час
Да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИОХЕРБА ПАСТА ОТ ШАМ ФЪСТЪК 200 гр.
БИОХЕРБА РОЖКОВ БРАШНО 200 г
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ ОТ ЯБЪЛКИ И КРУШИ С ЙОГУРТ 190 г
БИОХЕРБА ОВЕСЕНО БРАШНО 500 г
ТАХАН ОРЕХОВ 350 гр. ЗП ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ ОТ ТИКВА С МЛЯКО 190 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Локум от моркови с орехи и кокос
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Сочен шоколадов десерт с бадемово брашно и прясно мляко
- Портокалово реване с грис
- Шамфъстък - полезни и вредни свойства
- Индийски сиропиран десерт Джалеби
- Шоколадов сладкиш с вишни и крем от извара
- Халва от грис със стафиди и орехи
- Десерт от извара с банани и шоколад
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
Коментари към Турски кадаиф с шамфъстък