Подходящи подправки за морска риба в зависимост от начина й на приготвяне
Разнообразието от морска риба е огромно, начините на приготвянето също. Вкусни крайни резултати се получават, разбира се, с използването на правилните подправки, които не трябва да са тежки и силни, защото целят само да допълнят и без това наситения вкус на рибата
Различни са ароматните добавки, които можем да употребяваме, в зависимост от избрания начин за термична обработка на морска риба, като не бива да прекаляваме с количествата, за да не развалим деликатния вкус на ястието.
Подправки за пържена морска риба
Всички видове морска риба може да се изпържат, а някои дори и без използване на мазнина (например: скумрия, тлъста херинга, есетра, камбала). Подходящи подправки са:
- смлян пипер (бахар, черен, червен, бял): умереното овкусяване ще даде на ястието не толкова острота, колкото ще подсили натуралния вкус на рибата;
- настъргани джинджифил или индийско орехче – придават остър вкус, трудно ще развалят морския аромат;
- риган и мащерка – добавят лека пикантност в храната;
- маточина – дава нотка свежест на наситеното месо на рибата.
Пържената морска риба не се съчетава добре с кардамон, кимион и кориандър, защото те ще развалят ястието, правейки вкуса му прекалено наситен и остър.
Подправки за задушена морска риба
Задушената риба запазва вида си, поемайки соса или сока от зеленчуците, с които се приготвя. Най-подходящи за използване са следните подправки:
- бахар – придава наситен аромат, който не се губи в соса или сока на ястието;
- дафинов лист – добавя се внимателно в края на приготвянето на рибата, целта е да се подсили специфичния й йоден привкус;
- горчица – може да се сложи в соса, в който се задушава рибата, това ще придаде кисело-сладка острота;
- джинджифил и индийско орехче – задачата им е да подсилят вкуса и да го направят по-пикантен.
- чесън – незаменима подправка за задушена риба, чесънът придава парещ вкус, без да вреди на основните аромати.
Не се препоръчва използването на джоджен, копър, градински чай, къри, куркума, кориандър, кимион.
Подправки за сварена риба
Много готвачи съветват при варене на морска риба да не се употребяват подправки, но при желание да сложите в бульона такива, се доверете на:
- лук и магданоз – насищат течността, като не позволяват рибата да стане суха дори при преваряване;
- дафинов лист и смлян черен пипер – с тяхна помощ месото и бульона са по-вкусни и ароматни;
- карамфил – малки количества от него ще направят ястието по-пикантно.
Източни подправки и ароматни билки са безполезни при варене на морска риба, защото ще пренаситят бульона и няма да позволят на рибата да поеме аромата.
Подправки за печена риба
Печенето позволява на рибата да запази максимум от хранителните вещества и естествения си вкус. Да не се използват прекалено наситени аромати, силни източни добавки. Заложете на по-леките и свежи варианти, например:
- сол, лимонов сок и лук – абсолютно подходящи са при такава обработка на рибата;
- розмарин – малка връзка от него не само ще украси готовото ястие, но и ще обогати аромата му;
- босилек, копър, чубрица – източници са на ароматна свежест;
- куркума или смлян червен пипер – ако ястието има нужда от освежаване, сложете малко от тези добавки;
- смлян дафинов лист, бахар, смляна целина – подсилват вкуса на морската риба, добавяйки остра нотка и приятен аромат.
Не използвайте кориандър, кимион, кардамон, тъй като те са прекалено наситени и ще развалят ястието.
Подправки за опушена риба
Обработката на риба с помощта на ароматен дим не се нуждае от допълнително овкусяване. Мъничко сол и поднасяне върху легло от пресни зелени подправки и листни зеленчуци са на напълно достатъчни. Въпреки това, може да използвате:
- черен пипер на зърна;
- дафинов лист;
- карамфил.
Вижте още: Подходящи подправки за речна риба в зависимост от начина й на приготвяне
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
КАФЯВА ТРЪСТИКОВА ЗАХАР 400 г ЗДРАВНИЦА
СФД НУТРИШЪН ДИЕТИЧЕН СОС БАРБЕКЮ 460 г
КЕЛТСКА ФИНА МОРСКА СОЛ 500 г ЗДРАВНИЦА
ОРЕХОВО МАСЛО 500 мл. БАЛЧО
СИТНА ХИМАЛАЙСКА СОЛ В ПАКЕТ 1 кг
ФИНА ХИМАЛАЙСКА СОЛ 700 г ЗДРАВНИЦА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Калоферче
- Чубрица - балканска
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Карамфилово дърво, Карамфил подправка
- Посевна челебитка, Черен кимион
- Фалопия
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Филе от риба на тиган с масло и билки
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Приготвяне на креолски микс подправка каджун
Коментари към Подходящи подправки за морска риба в зависимост от начина й на приготвяне