Как да съхраняваме правилно лимоните - част 1
Лимоните са плодове, които може да намерим целогодишно в търговската мрежа. Днес, те не са дефицитен продукт, с който трябва да се запасяваме, но пък цената му се променя драстично и то не в полза на потребителя. Затова събрахме различни начини за запазване на уникалните им свойства дълго време в домашни условия.
Ще разгледаме варианти, чрез които полезните цитруси да са свежи през лятото и през зимата, в хладилник и без него.
Съхранение на лимоните на стайна температура
На пръв поглед киселите жълти цитруси изглежда, че може да се съхраняват продължително на стайна температура, но с времето годността им за консумация значително намалява, защото те губят влажността си, изсъхват или обратното - плесенясват и се развалят.
Без хладилник срокът им за употреба е не повече от 14 дни. За да се удължи, намажете корите на плодовете с растително олио. Това ще ги запази още седмица.
За да не нагниват, е необходимо да се съхраняват на максимално сухо място, като е необходимо да се избягва попадането на пряка слънчева светлина върху тях. Също така, ако не се държат в хладилник, не бива да се слагат в найлонов пакет.
Съхранение на лимоните в хладилник
Най-често прибираме полезните цитруси в хладилника. За да се запазят по-дълго годни за използване, се препоръчва да се увият в хартия, преди да се поставят на студено. Така покритието ще поеме излишната влажност на плода.
Корите може да са намажат също с олио, следва затваряне в найлонов пакет и чак тогава - в хладилника.
От значение е и температурата в уреда и тя не трябва да бъде по-висока от +8 градуса.
Ако тези съвети се спазват, плодовете ще са свежи около 2 месеца.
Съхранение на разрязаните лимони
Да започнем с това, че разрязания цитрус няма как да запазим свеж дълго време, тъй като той просто ще изсъхне бързо. За да се забави този процес малко, лимонът се слага в чиния с разреза надолу и се затваря с чаша или друг подходящ съд.
Друг ефективен начин за запазване на нецял плод е като преди да се постави върху чинията, тя се намаже с оцет или се поръси със захар.
Ако се нанесе върху разреза яйчен белтък, също ще се постигне известен резултат.
Вариант е и да потопите цялата част на лимона във вода, която да не покрива разреза.
Към втората част >>>
Източник: kak-hranit.ru
Снимки: kak-hranit.ru; kuhniclub.ru; LiveInternet; bolshoyvopros.ru; lady-home.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
КАРМОЛИС ПАСТИЛИ 45 г * 25
ПЮРДЕРМ ДЪЛБОКО ПОЧИСТВАЩА КИСЛОРОДНА МАСКА ЗА ЛИЦЕ С ВУЛКАНИЧНА ПЕПЕЛ 20 г
КОСНАТЮР ДНЕВЕН КРЕМ ЗА ЛИЦЕ СЪС ЗЕЛЕН ЧАЙ 50 мл
ЛЕМОНЖИ сашета * 20 DXN
СЕПТОНА АНТИБАКТЕРИАЛНИ МОКРИ КЪРПИ * 15 ЛИМОН
БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА ЛИМОН 50 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- 10 причини да пием топла вода с лимон всяка сутрин
- Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
- Как да си захванем лимон от семка
- Отглеждане на лимон
- Как да свалим високата температура с лимон
- Лимонов сок - с какво е полезен за здравето?
- Премахнете черните точки по ушите с варено мляко и лимонов сок
- Отстранете камъните от бъбреците за 6 дни с бира, лимон и зехтин
- Лекувайте ангината с гаргара от сода и лимон
- Енергизиращо смути за изгаряне на мазнините в областта на корема
Коментари към Как да съхраняваме правилно лимоните - част 1