Как да се научим да готвим. Съвети за начинаещи
За много хора готвенето е труден процес. За да вникнете в същността му, трябва да намерите правилния подход. В началото ще се наложи да положите известни усилия, за да получите желания резултат. Предлагаме ви една своеобразна инструкция за начинаещи готвачи, която ще ви помогне да се научитe да приготвяте не само вкусни и красиви ястия, но и полезни.
1. Основно правило – трябва да готвите с удоволствие. Ако заниманието ви се струва скучно и всеки ден бързате да излезете от кухнята, то резултатите няма да са сред най-добрите. Изберете момент, когато сте в добро настроение, разполагате със свободно време и се залавяйте за работа. Съществува мнение, че емоциите на готвача по време на приготвянето на храната, се пренасят върху тези, които по-късно я консумират. Затова си пуснете любимата музика, спомнете си някакъв приятен момент и ще усетите, че кулинарията е много увлекателно занимание.
2. Следваща, не по-малко важна стъпка е правилната организация на работното пространство. Ако сте взели твърдо решение да се научите да готвите, огледайте се наоколо. Неостри ножове, ръждясали тигани и изгорели тенджери нямат място във вашата кухня. Сменете старите похабени съдове с нови и съвременни, изберете качествени ножове и рендета, вземете си помощници като кухненски робот, блендер и други полезни чудеса.
3. Подберете ястие, което искате да приготвите. Не трябва да започвате със сложни рецепти. Първоначално започнете с направата на обикновена ежедневна храна, но се отнесете абсолютно отговорно към процеса на приготвянето й. В интернет може да откриете всякаква полезна информация във връзка с това. Може да направите просто една салата. Разберете какво ще ви е необходимо за нея, обърнете внимание на последователността на действията при приготвянето й и действайте.
4. Гаранция за вкусно ястие са качествените и правилно подбраните продукти. Купувайте необходимите ви съставки само от доказани търговски обекти, обръщайте внимание на срока на годност. Не забравяйте, че преди да започнете да приготвяте ястие, трябва старателно да измиете, почистите и подготвите всички продукти, които ще използвате. Старайте се да спазвате стриктно избраната рецепта. Може да експериментирате на един по-късен етап от развитието ви като готвач, едва когато придобиете известна увереност в това, което правите и в собствените си възможности.
5. По време на готвенето не се разсейвайте с други дейности и не излизайте от кухнята. Изцяло се съсредоточете върху ястието, което сте решили да направите. Понякога е нужна само минутка отвличане на вниманието и то вече е прегоряло или изкипяло. Избирайте рецепти, в които е описан подробно целия процес, включително и времето на приготвяне. Съобразявайте се с препоръките и бъдете внимателни, защото пържене и задушаване на зеленчуци, например, са съвсем различни операции и следва да се подходи по различен начин към тях.
6. Може да си позволите да експериментирате в кухнята, когато зад гърба ви има десетки самостоятелно приготвени ястия. Първоначално прибавете към избраната рецепта съставка по ваш избор, която не влиза в необходимите. След това опитайте да комбинирате продуктите по различен начин. Не се страхувайте да се изложите – ако подбирате качествени продукти, едва ли ще се получи лошо ядене. Така, постепенно ще преминете към създаването на собствени кулинарни шедьоври, за които с гордост може да кажете, че са ваша запазена марка.
Желаем ви успех!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
КРЪГЛА ПЛОЧА ОТ ХИМАЛАЙСКА СОЛ С ДЪРВЕНА ПОДЛОЖКА Ф 17.5 х 3 см
ОСТРОВИТ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ЗЕХТИН 250 мл
МАЛКАТА ГОЛЯМА ГОТВАРСКА КНИГА / БЪРЗА КУХНЯ - СИЕЛА
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ КОКОС 250 мл
ЗОЯ БИО КУРКУМА на прах 60 г
ОЛ НУТРИШЪН КОКОСОВО МАСЛО 500 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Пълна програма за тренировка само с дъмбели за начинаещи
- Как да си приготвите оризово брашно?
- 3-дневна програма за релеф за начинаещи
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- СЪВЕТИ ПРИ НЕРВЕН СТОМАХ
- Как да тренирате при хипотироидизъм и тиреоидит на Хашимото
- Как да разтваряме правилно желатина
- Препоръки за лесно покачване на мускулна маса за хардгейнъри
- Интересни идеи и съвети при къдрене с маша
- 8 седмична тренировъчна програма с бягане за начинаещи, с която да отслабнете и влезете във форма
Коментари към Как да се научим да готвим. Съвети за начинаещи