Какво не знаем за храната?
- Древните гърци са били прави, измивайки тялото си със зехтин. По този начин те са се предпазвали от рак на кожата. Японски учени откриват в това масло антиоксиданти, неутрализиращи свободните радикали, които се появяват в резултат на въздействието на ултравиолетовите лъчи и увреждащи ДНК на кожните клетки. Освен това, в зехтина е открито и съединението олеокантал, което притежава обезболяващо и противовъзпалително действия. Вярно е, че 50 мл маслиновото масло намалява болката 10 пъти по-малко от обичайната доза ибупрофен, но за сметка на това - без странични ефекти.
- Австралийски учени откриват в млякото бактерии, причиняващи ни кариес. Напълно възможно е скоро да се появи и млечна паста за зъби. Зъбният кариес е второто най-разпространено заболяване (след настинката).
- Пушачите не трябва да ядат моркови и домати. Съдържащият се в тях бета-каротин, който по принцип предпазва клетките от злокачествени трансформации, вреди на тези хора. Бета-каротинът реагира с канцерогенните вещества в организма, постъпващи чрез цигарения дим, и сам се превръща в канцероген.
- Кашлица - колко неприятно! Хапвайте шоколад и пийте какао! Алкалоидът теобромин, който се съдържа в плодовете на какаото е по-ефикасен при упорита кашлица от кодеина.
- Зеленият чай помага за отслабване, дори ако ядете много. Калифорнийски учени потвърждават ефективността на сорта "Оолонг", който отдавна се използва в китайската медицина.
- Консумацията на мед и захар намаляват чувството на страх - това е установено при проведени експерименти върху плъхове. Медът подобрява паметта, включително и зрителната.
- Ако сте сред почитателите на слънчевия загар, яжте повече пица през лятото! Немски учени откриват в нея съставки, които предпазват кожата от слънчеви изгаряния. Действието на една пица със среден размер продължава около 2 седмици.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Любопитни факти от кулинарния свят
- Хранене през тръба
- Методи за лечение на анорексия
- Секреция на стомашен сок
- Избягване на киселинни храни
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Бял бор
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Пробиотици
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Загубата на енергия в зряла възраст може да се избегне чрез пълноценни храни в менюто
Коментари към Какво не знаем за храната?