Кайсиева торта с канела и белтъчен крем
Необходими продукти
За блата:
2 яйца + 2 жълтъка
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
парченце масло (колкото кибритена кутийка)
За плънката:
500 грама пресни кайсии
6 супени лъжици захар
1/2 супена лъжица канела
За крема:
2 белтъка
18 чаени лъжици захар
1/2 чаена лъжица лимонтузу
Начин на приготвяне:
Започнете с направата на блата. Разбийте две яйца с миксер. Отделете жълтъците от белтъците на други две, жълтъците прибавете към разбитите им събратя, а белтъците приберете в хладилника.
Разбийте яйцата в продължение на 2 - 3 минути при ниска скорост, да се получи лека пяна.
След това постепенно изсипете захарта и продължете да разбивате на средна скорост за около 10 минути.
Застелете дъното и страните на формата, която ще използвате, с хартия за печене. Намажете с масло и поръсете със захар.
Измийте кайсиите, почистете от костилките и подредете половинките плътно в тавата (оставете няколко за украса) върху захарта.
Смесете в купа канелата със захар и разпределете върху кайсиите.
Към разбитите със захарта яйца добавете брашното и разбъркайте много старателно с помощта на лъжица. Внимателно разпределете тестото върху кайсиите.
Изпечете във фурната при 170 градуса за около час, докато повърхността започне да се зачервява.
Разбийте белтъците със захарта до получаването на твърда пяна (около 15 минути). 2 - 3 минути преди да приключите процеса, добавете лимонтузуто.
Извадете блата заедно с хартията и обърнете.
Ако сте използвали широка форма (както е в случая), ще получите един голям тънък блат. Разрежете го на две и сложете частите една върху друга, като намажете по средата с крема от белтъци.
Кайсиите, които отделихте за украса, нарежете на полумесеци.
Намажете готовата торта с крема отгоре и отстрани, украсете с резенчетата плодове.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Лятна торта с плодове без печене
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Домашна торта с крем маскарпоне, кокос и малини
- Торта от меденки с банани и шоколад
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура
- Лесна бананова торта с нишесте и бисквити
- Портокалова торта с орехи и крем от маскарпоне
- Бадемова торта с млечен крем и плодове
Коментари към Кайсиева торта с канела и белтъчен крем