Домашен шоколадов ликьор с лешници
Необходими продукти:
220-230 грама сурови лешници
700 милилитра ром, коняк или водка
1 пръчка ванилия
3 супени лъжици какао на прах
300-320 грама захар
150-160 милилитра вода
1/8 чаена лъжица бадемов екстракт - по желание
1 1/2 чаена лъжица растителен глицерин
Начин на приготвяне:
Изпечете лешниците за около 12 минути във фурната при температура от 200 градуса. Нека се охладят, избършете с кърпа и смелете едро.
Сложете ги в буркан заедно с пръчката ванилия и залейте с ром, коняк или използвайте водка. Затворете плътно съда и оставате течността да престои от 1 до 4 седмици на тъмно и хладно място.
След това прецедете. Ядките ще са поели алкохол, затова пресовайте, за да извлечете екстракта, който смесете с течността. Прибавете какаото, разбъркайте добре, затворете с капак и оставете на тъмно и хладно за още 1-2 седмици.
Време е да прецедите напитката с помощта на филтър за кафе или друго подходящо за целта. Трябва да получите около 470-500 милилитра.
Сварете сироп от водата и захарта, нека се охлади и го налейте при какаовата течност, добавете бадемовия екстракт и глицерина.
Необходимо е ликьорът да престои минимум 1 месец, преди да консумирате.
Коментари към Домашен шоколадов ликьор с лешници