Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Да заместим едни продукти с други - I част

Да заместим едни продукти с други - I част

Да заместим едни продукти с други - I част - изображение

Понякога в рецептите срещаме продукти, необходими за приготвянето на дадено ястие, с които не разполагаме или не се срещат често в търговската мрежа. Затова ви предлагаме списък с техни заместители, които могат да ви бъдат от полза, да ви улеснят в готвенето и да запазите максимално близо вкуса на приготвяната храна до оригиналния.

  • Allspice (1 с. л.) - заменяме със смес от 1,5 ч. л. смлян карамфил и 1,5 ч. л. смляна канела
  • Baking powde (набухвател, бакпулвер) - за 20 гр смесете 5 гр сода бикарбонат + 3 гр лимонена киселина + 12 гр брашно (за 500 гр брашно)
  • Brown sugar (кафява захар) - с обикновена захар
  • Cake Icing - с глазура или обикновен шоколад
  • Cornstarch (царевично нишесте) - с друго нишесте
  • Creme Fraiche - с гъста некисела сметана
  • Fromage Frais - с гъсто кисело мляко или сметана
  • Garam masala (смес от подправки) - с комбинация от куркума, кориандър и кимион - по 1 ч. л. от всички
  • Golden syrup - с обикновен захарен сироп или с мед
  • Maple syrup (кленов сироп) - заместваме с мед
  • Self-rising flour - с обикновено брашно и набухвател
  • Фъстъчено масло - може да се замени с всякакво рафинирано растително масло, желателно е с маслиново (зехтин)
  • Артишок - пресният артишок може да се замени с консервиран, а консервираният със сладки чушки (от консерва)
  • Балсамов оцет - алтернативен вариант е виненият оцет. Ако искате максимално да се приближите до оригиналния вкус, комбинирайте винения оцет с билки и подправки - те ще му придадат по-изтънчен вкус и аромат.
  • Mascarpone (Маскарпоне) - заменете с извара с висока масленост или със смес от гъста сметана и извара. Другият вариант е да комбинирате Fromage Frai (извара) с натурално кисело мляко.
  • Мътеница - заместител: равни части прясно мляко и натурално кисело мляко; друга алтернатива: кефир.
  • Полента (царевична каша) - смелете царевични зърна с помощта на кафемелачка и ще получите истинско брашно за приготвяне на кашата.
  • Целината заместваме с накълцано (тънко) прясно зеле.
  • Сметана се замества с натурално кисело мляко или обратно, зависи от случая.
  • Сирене Фета - с бяло саламурено сирене и обратно.
  • Каперси - казват, че може да се заменят с кисели краставички.
  • Консервираните кайсии и праскови са взаимозаменяеми.
  • Сусамовото масло - със зехтин.
  • Лимонова трева - с маточина.
  • Лимонов сок = смес от 1/4 ч. л. лимонена киселина, разтворена във вода или 1 с. л. оцет.
  • Зелен лимон (сок и кора) - с обикновен лимон. 

     Следва ...

Още по темата:

4.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиНормативни актовеХранене при...ЛюбопитноЛайфстайлПроизводителиБотаникаНовиниСнимкиИсторияЗдравни съветиСпециалистиСпортОрганизацииЛеченияДиетиАнкетиИнтервютаЗаведенияАлтернативна медицинаСоциални грижи