Великденски венец с орехи, стафиди и захаросани плодове
Необходими продукти:
250 милилитра прясно мляко
30 грама прясна мая
500 - 700 грама брашно
3 яйца
200 грама захар
100 грама масло
1 чаена лъжица ванилов екстракт
100 грама натрошени орехи
100 грама стафиди
100 грама захаросани плодове
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топлото мляко, добавете 200 грама от брашното и разбъркайте, покрийте и оставете на топло място за 30 минути. Разбъркайте жълтъците със захарта и ванилията, белтъците разбийте на пяна.
Добавете жълтъците към сместа с маята, разбъркайте. След това сложете размекнатото масло и белтъците, отново разбърквайки след прибавянето на всеки от продуктите. Изсипете останалото брашно и замесете еластично тесто. Оставете го на топло за час, месете още веднъж и изчакайте да втаса отново. Когато това стане, разделете го на 3 части и всяка от тях разточете на слой с размери 10 х 50 см.
Върху единия слой разпределете орехите, заравнете и навийте на дълго тясно руло. Притиснете добре краищата му. Втория пласт тесто насипете със стафидите, навийте по същия начин. Третия поръсете със захаросаните плодове и отново оформете руло. От трите части сплетете плитка и оформете като венец. Поставете го в подмазана с масло тава, а в средата на тестото сложете огнеупорен кръгъл съд.
Изпечете във фурна, загрята до 180 градуса в продължение на около 35 - 40 минути. Ако желаете, може да поръсите със сусам.
Добър апетит и весели празници!
Коментари към Великденски венец с орехи, стафиди и захаросани плодове