E465 - Етил метил целулоза (Ethyl methyl cellulose)
Характеристика
Етилметилцелулозата е стабилизатор, който се използва за подобряване на вискозитета и запазване на консистенцията на хранителните продукти. Представлява бели хигроскопични гранули или прах. Веществото се получава при преработката на памук или дървен материал.
Употреба
Етилметилцелулозата се употребява за образуване и стабилизиране на пяна, в качеството си на сгъстител и регулатор на киселинността при дестилация. Е 465 не се разтваря в гореща вода, което дава възможност да се използва в работата с горещи разтвори. В хранително-вкусовата промишленост добавката намира приложение в производството на:
- плодови пълнежи, мармалади, желирани продукти;
- дъвчащи бонбони и дъвки;
- нискокалорични и киселомлечни продукти;
- храни и напитки със съдържание на какао;
- сладолед, сметана, кондензирано мляко и сухи млечни смеси;
- пудинги, сирена и ястия от тях;
- продукти на основата на емулсии.
Въздействие върху човека
В някои страни смятат добавката за предпоставка за образуване на рак и за повишаваща холестерола и затова е забранена за използване там. В хранително-вкусовата промишленост намира широко приложение, но някои хора трябва да бъдат много внимателни при консумацията на продукти със съдържание на веществото, защото е възможно то да доведе до стомашни разтройства. Противопоказна е употребата му за тези, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт. Етилметилцелулозата не е алерген и не предизвиква възпаления по кожата и лигавиците. Добавянето в бебешка храна не е разрешено.
Е 465 може да има слабителен ефект. Няма определена максимално допустима дневна доза за стабилизатора.
Коментари към E465 - Етил метил целулоза (Ethyl methyl cellulose)