Начало Хранене Диети Лечебни диети Лечебна диета № 14 - при уролитиаза (камъни в бъбреците)

Диета № 14 – при уролитиаза (камъни в бъбреците)

Диета № 14 – при уролитиаза (камъни в бъбреците) - изображение

Уролитиазата е заболяване, което традиционната медицина свързва с образуването на камъни в бъбреците и/или други органи на отделителната система. От него могат да страдат хора на всякаква възраст (от новородени до възрастни хора). От възрастта на пациента обикновено зависи видът на камъните. Основната причина за появата на уролитиаза е нарушената обмяна на веществата, особено промяната на водно-солевия и химичния състав на кръвта. Но бъбречно-каменната болест не би се развила, ако няма предпоставка за това, например:

  • наследствена обремененост;
  • хронични заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрит, колит, язва и др.) и пикочно-половата система (пиелонефрит, простатит, аденом на простатата, цистит и т.н.);
  • нарушени функции на паращитовидните жлези;
  • остеомиелит, остеопороза и други заболявания на костите или травми;
  • продължително обезводняване на организма, вследствие на натравяне или инфекциозно заболяване;
  • недостиг на витамини в организма, особено на витамин Д;
  • непрекъсната злоупотреба с продукти, повишаващи киселинността на урината (кисело, солено, люто);
  • прием на твърда вода с високо съдържание на соли;
  • географското местонахождение - при хората, живеещи в райони с горещ климат, рискът от развитие на заболяването е по-висок.

Предлагаме ви списък с продукти и храни, които може да приемате и такива, които не се препоръчва да консумирате, ако страдате от камъни в бъбреците.

Лечебна диета № 14 - при уролитиаза

Предназначение:

При уролитиаза с алкална реакция на урината и утаяване на фосфорно-калциеви соли (фосфатурия).

Цел на диетата:

Да се възстанови подкиселяването на урината и да се предотврати утаяването.

Обща характеристика:

По калоричност, съдържание на белтъчини, мазнини и въглехидрати менюто отговаря на физиологичните норми. Диетата ограничава приема на богати на калций продукти и такива с алкализиращо действие. Преобладават храни, подкиселяващи урината (хляб и тестени изделия, житни култури, риба). Кулинарната обработка и температурата са обичайните. Препоръчва се обилен прием на течности, ако няма противопоказания за това.

Химичен състав и калоричност на диета № 14:

  • въглехидрати - 380 - 400 г;
  • белтъчини - 90 г;
  • мазнини - 100 г;
  • калории - 2800 ккал;
  • натриев хлорид - 10-12 г;
  • свободна течност - 1,5 - 2,5 л.

Честота на хранене:

Четири пъти дневно, а между храненията и на гладно да се пият течности.

Препоръчвани и забранени храни и продукти:

  • Хляб и хлебни изделия - позволяват се различни видове хляб, тестените изделия да бъдат с намалено съдържание на мляко и яйчни белтъци.
  • Супи - може да се консумират супи на основата на нетлъсти месни, рибени и гъбени бульони в комбинация с житни и бобови култури.
  • Месо и птици - всички видове меса са позволени за употреба, приготвени по различни начини, с изключение на пушените.
  • Риба - може да си хапвате всякакви видове риба, приготвена по всякакъв начин, с изключение на осолена и пушена. Да се намали консумацията на консервите.
  • Млечни продукти - разрешава се само добавянето на малко сметана в ястията. Забранени са: мляко, киселомлечни напитки, извара, сирена.
  • Яйца - по 1 яйце на ден, приготвено по различни начини или добавяно в ястията. Да се ограничи консумацията на белтъци.
  • Житни култури - всички видове, приготвени по всякакъв начин, но без да се добавя мляко.
  • Зеленчуци - може да се приемат зелен грах, тиква и гъби. Останалите зеленчуци и картофите са забранени.
  • Предястия - позволени са различни месни, рибени, от морски продукти, изкисната херинга, хайвер. Забранени са зеленчуковите салати и консерви.
  • Плодове, сладки ястия, десерти и сладкиши - може да се ядат кисели сортове ябълки, червени боровинки, компоти, желета и кисели от тях. Също захар, мед, сладкарски изделия, плодов сладолед. Да не се консумират други плодове (включително горски), сладки ястия с мляко.
  • Сосове и подправки - неостри сосове на основата на месни, рибени и гъбени бульони може да се включват в менюто, а подправките да бъдат ограничени до минимум.
  • Напитки - несилни чай и кафе (без мляко), шипкова отвара, плодови напитки от боровинки. Соковете от плодове и зеленчуци не са позволени.
  • Мазнини - краве масло, претопено масло, натурални растителни масла за приготвянето на ястията. Ограничава се използването на мазнини от меса и такива за готвене.

Примерно меню:

  • Закуска - изкисната херинга, ронлива каша от елда, чай;
  • Обяд - супа с юфка (фиде) и пилешки бульон, печено пилешко месо с варен ориз, кисел от боровинки;
  • Следобед - шипкова отвара;
  • Вечеря - печени пържоли (с олио) със зелен грах, чай;
  • Късно вечер - шипкова отвара

Общи препоръки:

  • да се приема не по-малко от 2 литра вода на ден, а през летния период да се пие достатъчно количество, за да не изпитвате жажда;
  • редовно да се пият отвари и настои от различни билки;
  • да не се преяжда;
  • да се избягва консумацията на алкохол;
  • да се увеличи двигателната активност, но прекаленото физическо натоварване не е желателно;
  • да се избягва емоционалния стрес;
  • долната част на кръста винаги да бъде на топло;
  • при появата и на най-малък дискомфорт в областта, следва да се обърнете към специалист.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ДИЕТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ДИЕТАТА

ДИЕТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиКлинични пътекиЛюбопитноАлтернативна медицинаБотаникаЗдравни проблемиСпециалистиИсторияХранене при...ДиетиНовиниОрганизацииМедицински изследванияЛеченияСнимкиЗаведенияНормативни актовеРецепти