Начало Хранене Диети Лечебни диети Диета № 13 - при инфекциозни заболявания

Диета № 13 - при остри инфекциозни заболявания

Диета № 13 - при остри инфекциозни заболявания - изображение

Предназначение на диетата

  • При остри инфекциозни заболявания

Цел

  • Поддържане на общите сили на организма и повишаване на неговите съпротивителни сили срещу инфекции, намаляване на интоксикацията, щадене на храносмилателните органи в условията на треска и постелен режим.

Обща характеристика

  • Диетата е с намалено съдържание на калории за сметка на мазнините, въглехидратите и в по-малка степен на белтъчините. Повишено е количеството на витамините и течностите. Сред разнообразието от продукти преобладават тези, които се преработват лесно, не предизвикват метеоризъм и не водят до запек. Изключват се източниците на сурови влакна, мазните, солените и трудно смилаеми ястия и продукти. Храните се намачкват или приготвят под формата на пюре. Обработват се на пара или се варят във вода. Поднасят се горещи (температурата им да не бъде по-ниска от 55 - 60 градуса) и студени (не по-малко от 12 градуса).

Химичен състав и калоричност

  • въглехидрати - 300 - 350 грама (30% лесно усвоими);
  • белтъчини - 75 - 80 грама (60 - 70% животински, особено млечни);
  • мазнини - 60 - 70 грама (15% растителни);
  • калории - 2200 - 2300 ккал;
  • натриев хлорид - 8 - 10 грама (увеличава се при засилено изпотяване и обилно повръщане;
  • свободна течност - 2 литра и повече.

Режим на хранене

  • Малки порции храна, приемани 5 - 6 пъти дневно.

Продукти и ястия, които са препоръчителни и съответно забранени

Хляб и тестени изделия:

  • Препоръчват се - изсушен пшеничен хляб от висококачествено брашно или сухари, бисквити и печива от немаслено тесто;
  • Изключват се - тлъсти бульони, супи от бобови култури и просо.

Месо и птици:

  • Препоръчват се - нетлъсти видове, месото да бъде почистено от мазнини, сухожилия, ципи, кожи (при птиците); ястия от нарязани на парчета и приготвени на пара говеждо, пилешко, пуешко; варени телешко, пилешко, заешко; суфлета и пюрета от варени меса; кюфтета на пара.
  • Изключват се - тлъстите меса, патешко, гъше, агнешко, свинско, колбаси, консерви.

Риба:

  • Препоръчват се - нетлъсти видове, кожата се отстранява; приготвят се на пара, варят се под формата на малки парчета или кайма;
  • Изключват се - тлъстите видове, осолената и пушена риба, консерви.

Млечни продукти:

  • Препоръчват се - ацидофилни и други киселомлечни продукти, прясна извара и изделия от такава (суфлета, пудинги и др.), сметана с масленост 10 - 20%, настърган кашкавал. Прясното мляко и сметаната се добавят към ястията.
  • Изключват се - пълномаслени млека и сметани, остри и мазни сирена.

Яйца:

  • Препоръчват се - сварени рохко, приготвени на пара, белтъчни омлети;
  • Изключват се - сварени твърдо и пържени яйца.

Зърнени храни:

  • Препоръчват се - под формата на пюре, добре сварени полутечни и полугъсти каши с добавяне на бульон или мляко към тях, пудинги на пара, суфлета от грис, ориз, елда, овес; сварено фиде.
  • Изключват се - просо, ечемик, царевични зърна, бобови култури, макаронени изделия.

Зеленчуци:

  • Препоръчват се - картофи, моркови, цвекло, узрели домати, цветно зеле под формата на пюре, суфлета, пудинги на пара. Различните тиквички и тикви може да не се пюрират.
  • Изключват се - бяло зеле, ряпа, репички, лук, чесън, краставици, бобови растения и гъби.

Предястия:

  • Препоръчват се - желирани меса и риба, хайвер.
  • Изключват се - тлъсти, остри на вкус и пушени предястия и мезета, консерви, зеленчукови салати.

Плодове, сладки ястия и захарни изделия:

  • Препоръчват се - сурови плодове, но много добре узрели, с мека месеста част, сладки и кисело-сладки, най-често настъргани; печени ябълки, пюрета от сушени плодове, кисели, мусове, пасирани компоти, желета; млечни кисели и кремове. Също са позволени захар, мед, сладка, конфитюри, мармалади.
  • Изключват се - плодове, богати на фибри, с дебели груби кори, шоколад и сладкиши.

Сосове и подправки:

  • Препоръчват се - бял сос на основата на месен бульон, зеленчукова отвара; също млечни, сметанови, кисело-сладки сосове, полски сос. Брашното за направата им се запича.
  • Изключват се - остри и мазни сосове, подправки.

Напитки:

  • Препоръчват се - чайове с лимон, несилни чай и кафе с мляко; разредени с вода плодови и зеленчукови сокове; отвари от шипки и от пшенични трици;
  • Изключва се - какао.

Мазнини:

  • Препоръчват се - масло (и в ястията), до 10 грама рафинирано растително олио в блюдата;
  • Изключват се - други мазнини.

 

ПРИМЕРНО МЕНЮ:

  • Първа закуска - каша от грис, приготвена с мляко и чай с лимон;
  • Втора закуска - рохко яйце, шипкова отвара;
  • Обяд - 1/2 порция пюрирана зеленчукова супа с месен бульон, кюфтета на пара, 1/2 порция оризова каша, компот на пюре;
  • Следобедна закуска - печени ябълки;
  • Вечеря - варена риба, 1/2 порция картофено пюре, разреден плодов сок.
  • През нощта - киселомлечна напитка.
5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ДИЕТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ДИЕТАТА

ДИЕТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЗдравни съветиХранене при...Нормативни актовеНовиниАлтернативна медицинаОрганизацииЛюбопитноМедицински изследванияЛеченияСнимкиСпециалистиКлинични пътекиТестовеНаправления в медицинатаБотаникаЗаведенияЛайфстайл