Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Финокио

Финокио

Финокио - изображение

Познато още като фенел или резене, финокиото представлява екзотичен зеленчук и подправка с лечебни свойства. У нас е познато като резене. В други страни го считат за див копър (римски), флорентински, италиански, аптекарски. Типично средиземноморски вид, който е култивиран в цяла Европа, Америка, Азия и Африка. В България вирее отлично. Растението е от семейството на цикорията и се характеризира с дъхав, силен аромат на анасон.

Финокио

Намира приложение в различни области: фармацевтични и козметични компании, както и в кулинарията. Неговите лечебни свойства се свързват с баланса и функциите на храносмилателната система, предотвратяването на риска от коронарна болест на сърцето - като инфаркт или мозъчни кръвоизливи.

Действа антиоксидантно, намира приложение при борба с анемия, тъй като съдържа желязо. Заради диуретичния си ефект се препоръчва използването под формата на чай, особено при проблеми със затлъстяването или ревматични, сърдечно-съдови заболявания, които водят до задържане на течности в организма. Отварата от финокио се отразява благоприятно при възпалени бронхи или пневмония.

Финокио

Благоприятства нервната система и се препоръчва при депресивни състояния. Резенето облекчава менструалните болки и предпазва от появата на кистозни образования, особено по яйчниците при жените. При проблеми с венците като пародонтоза, семената от растението се стриват и прилагат за една-две минути, затова влиза в състава на много пасти за зъби. В козметиката се използва за направата на различни кремове и мазила, соли за вана, шампоани и балсами против косопад, маски за коса и други.

Финокио

Освен всички ползи, които по-горе изброихме, финокиото е безценен зеленчук и подправка в кулинарията. Употребява се за направата на различни видове сосове, подправяне на меса, риба, дивеч, салати, предястия. Най-препоръчително е да се използва в суров вид, тъй като ценните му съставки не се губят. Идеално се съчетава със зелена салата, рукола, радичио и авокадо.

Финокио

Сърцевината на растението обаче нагорчава. Поради тази причина се отстранява, а това от своя страна е породило доста кулинарни рецепти за пълненето й. Най-често с пушен бекон или сирена и ядки.

Със стръковете на растението се подправят маркови зехтини, в съчетание с други дъхави подправки като розмарин, босилек или риган.

Финокио

В сладкарството се употребява за направата на мусове и кремове, комбинирани с мента или мащерка, както и на бонбони, подобни на нашите лукчета. Освен лечебно действие имат страхотен и освежаващ вкус.

Финокиото е многофункционален зеленчук, чиито ползи и приложение не бива да се подценяват. При всички случаи употребата му няма да навреди. Напротив, ще помогне повече, отколкото очаквате, защото е естествен афродизиак.

 

По статията работи: Русиана Михайлова

Източник: misremedios.com
Снимки: es.fotolia.com

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък17.3 гр.
Мазнини16.3 гр.
Въглехидрати38.1 гр.
Калории69 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

калций, фосфор, желязо

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиБотаника