Начало Хранене Групи храни и ястия Сосове Салца

Салца

Салца - изображение

Салца е общо название на група сосове от испанската и мексиканската кухни. Разпространена е по целия свят и се ползва за предястие или гарнитура към месни ястия.

Традиционно салсата се прави с домати, чушки, лук и подправки. В много страни има разновидности на соса, като например Салца Верде (зелен сос) и Салца Негра (черен сос).

Основната съставка на салцата, доматите, са богати на витамини и минерали. Сред тях е витамин C, който е подсилва имунната система и предпазва от инфекции.

Богати на Витамин C са и чушките. Този зеленчук има доказан ефект в борбата с мазнините. Чушките помагат при артрит и намалят риска от рака на гърдата.

Някои подправки, които могат да се сложат в салцата, притежават лечебни свойства и са богати на полезни вещества. Сред тях са босилекът, магданозът и копърът. 

Добре приготвената салца със свежи продукти е изключително полезна, но тя рядко се консумира самостоятелно. Внимавайте към какви ястия я добавяйте и избягвайте твърде мазните храни.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлРецепти