Масло от шамфъстъци
Маслото от шамфъстъци се получава при студено пресоване на ядките (това са ядки на плодове от семейство Anacardiaceae). Характерни за мазнината са тъмнозеленият цвят и гъстата консистенция, като при рафиниране обагрянето се променя на светложълто, но се запазват уникалните свойства на продукта. Интересно е, че с колкото по-тъмен оттенък е маслото, толкова по-силен е ароматът му.
От древността се използва с лечебни цели, като най-голяма популярност има в арабската медицина. Още Авицена твърди, че маслото от шамфъстъци е ефективно при лечението на сърдечни заболявания, смята се и за много полезно за храносмилането. Освен това то подобрява настроението, тонизира и подмладява организма.
Полезни свойства на маслото от шамфъстъци
Ядрото на ядките се състои от 70% полезно масло. В състава на мазнината влизат ненаситени мастни киселини: 51-54% олеинова, 31-35% линолова, около 2% линоленова и също толкова палмитолеинова. Представител на наситените киселини е стериновата, чието количество е приблизително 2%.
Маслото е богато на фитостероли (включително, бета-ситостерол) и на полезния витамин Е (19 мг на 100 грама олио).
Фитостеролите са в състояние да активизират процесите на регенериране на кожата, допринасят за укрепването на бариерната й функция, както и допринасят за еластичността. Освен това, тези вещества влияят и върху синтезирането на колагена, притежават противовъзпалително и заздравяващо раните свойства, използват се за успокояване на чувствителна кожа.
Благодарение на голямото количество олеинова киселина, маслото от ядките помага за възстановяване на бариерната функция на епидермиса. То е в състояние да задържа влажността, прониквайки максимално дълбоко в кожата. Това го прави подходящ продукт при лющеща се и суха кожа, също и добро средство за възстановяваща грижа за косата.
Линоловата киселина се бори с дехидратирането на кожата и намалява загубата на вода от повърхностния й слой. При това го предпазва от външни фактори, действа успокояващо и подхранващо.
Маслото от шамфъстъци помага за укрепване на имунитета, нормализира мускулната дейност, неутрализира продуктите на кислородната обмяна, които вредят на организма, и понижава риска от развитие на онкологични заболявания.
Благодарение на танините в състава на полезната течност, тя оказва противовъзпалителен и заздравяващ ефекти.
Препоръчва се продуктът да бъде част от менюто на страдащи от туберкулоза, анемия, също на хора, боледували от грип, пневмония и преминали през всякакви тежки инфекции.
Маслото подобрява мозъчното кръвообращение, стимулира паметта и повишава способността за концентрация. При добавяне към храната то намалява предразположеността към сърдечни заболявания, отлично тонизира и подобрява настроението.
Продуктът е полезно да се приема при понижена чернодробна функция, защото отваря запушванията в органа. Също така олиото помага при лечението на жълтеница, използва се като обезболяващо средство при стомашен и чернодробен колити. Действа благоприятно и при страдащи от артериална хипертензия и тромбофлебит, при различни болести на гърдите, при кашлица. Притежава тонизиращо и общоукрепващо действия.
Шамфъстъковата мазнина се използва и за изплакване на венците, като за целта може да се приложи в чист вид или в комбинация с растителни масла (от жожоба, бадемово, от праскови, съотношението да бъде 1:1).
Употреба в козметиката
Олиото от ядките помага при напукване, изсушаване и измръзване на кожата, бори се с лющещата се суха кожа, както и с чувствителността и възможността да възпаления. То е отлична защита от ултравиолетови лъчи, премахва луничките и пигментираните кожни участъци, без да нанася вреда на тялото.
Продуктът е съставна част на подмладяващи кремове, като чрез такива средства допринася за премахване на бръчките, придава еластичност и заличава следите от умора.
Тъй като маслото подобрява кръвообращението, всички клетки се регенерират, а това овлажнява кожата и я прави нежна.
Продуктът укрепва и подхранва косата и ноктите, влиза в състава на емулсии, шампоани и други козметични средства.
Опасни и вредни свойства на маслото от шамфъстъци
Олиото е 100% натурален продукт, който не оказва странични ефекти. Не е подходящ за употреба само при индивидуална непоносимост към него, както и не се препоръчва за използване от бременни жени.
edaplus.info; Usemake.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 0,2 мл. |
Мазнини | 99,8 гр. |
Калории | 885 кал. |
Витамини и минерали
витамин Е |
Други
Други полезни | ненаситени мастни киселини, фитостероли |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОХЕРБА ПАСТА ОТ ШАМ ФЪСТЪК 200 гр.
ШАРЛАН 500 мл. БАЛЧО
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 250 мл
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 500 мл
МАРИСТО ОМЕГА 3-6-9 ОЛИО ОТ ЛЕН, СУСАМ И СЛЪНЧОГЛЕД 500 мл
ХЕМПИ ОЛИО ОТ КОНОПЕНО СЕМЕ 250 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Мазнини, маргарин, олио
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
- Слънчогледово олио - видове, състав, полза и съхранение
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Шамфъстък - полезни и вредни свойства
- Възстановете ставите си с уникална смес от чесън и олио
- Как да си направим магнезиево олио в домашни условия?
- От олио и прополис си пригответе универсален мехлем
- Слънчогледово олио за гладка кожа на лицето
- 16 вида масла за готвене и техните предимства и недостатъци – част 1
- Направете си маска от слънчогледово олио и мед срещу суха и изтощена коса
Коментари към Масло от шамфъстъци