Начало Хранене Групи храни и ястия Ядки и семена Кайсиеви ядки

Кайсиеви ядки

Кайсиеви ядки - изображение

Ядките на кайсията са с елипсовидна форма и са широки около 1 см. Намират се в твърда, обла костилка, около два пъти по-голяма от тях.  На външен вид са подобни на бадемите. На цвят са светлокафеви. Вкусът им е от сладък до силно горчив, в зависимост от вида кайсия.

 

Полезни свойства

Кайсиевите ядки са нискокалорична храна - в 100 грама от тях има само около 200 калории. Богати са на белтъчини - около 7%. Ядките съдържат и витамини - предимно витамин E и витамин B17, познат още като амигдалин. Това вещество е използвано при лечението на рак, но ефектът му не е напълно доказан.

Някои хора със сърдечни заболявания приемат малко количество от ядките като алтернатива на медикаментите.

 

Вреди за организма

Ядките трябва да се приемат внимателно и да не се прекалява. Заради високото съдържание на амигдалин (който е токсично вещество), големият прием може да доведе до цианидно отравяне. То се проявява в гадене, обриви, главоболие, треска. Препоръчва се да ядете само по няколко ядки дневно.

-----

Източник: thetruthaboutcancer.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък7 гр.
Мазнини14 гр.
Въглехидрати7 гр.
Калории211 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамин Е, витамин B17

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиХрани и ястияЗдравни съветиДиетиЛайфстайлАлтернативна медицинаХранене при...БотаникаЛечения